Saturday, March 15, 2008

gelir nisan-mayis aylari, gevser fasizm yaylari

Hele hele... Yahu bir turlu karar veremiyorum, bizim memleket cok mu geri, cok mu ileri, cok mu arada kalmis diye.. Beyaz Turk, kafatasi muhabbetine girmeden; bu kadar badire atlatmis, az buz bilinci acilmis, Susurluk nedir, akabininde 28 Subat'ta neler olmustur birazcik bilen birilerinin cogunlukta oldugunu dusunmusumdur hep. 80'lerden agzi yananlar, 90'lari ufleyerek yedi, bunu biliyoruz; ve 'milliyetci/sosyalist' kamplasmasi pastorize edilip, yagi azaltarak evimize 'ilimli islam'/'Kemalist (ya da Ataturk fetisisti mi demeliyim) laik' olarak gelmeye basladi. Soldan girip, indirme/bindirme yapilmayan otobanda yolcu degistiren DTP ile, "trafik dogru akmiyorsa, sagdaki guvenlik seridine dalayim" diye girdikten sonra sinsi polis memurlarini gorup "orta" seritlere cekilen AKP ayni anda kapatilma davasiyla karsi karsiya. Buyuralim, buralardan yakalim bir de.

Gene bir ilkbahar arifesinde, ordu, hukumet, yargi, anayasa mahkemesi mangala cikmislar, top oynuyorlar. Ben mi delirdim acaba da, butun bunlarin arkasinda 1 yildir apacik, uzun yillardir yari-saydam komplolar etrafinda donup donup duruyorum? Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi kimin adamidir? Nasil bir cosku, nasil bir hezeyana gelir de, salter indirir gibi parti kapatma davalari acar acaba? Bu boyle basit bir insiyatif midir? Ya da zaten bunlarin cevabini bilmiyor muyuz biz? Arada DTP gume gitsin diye "2 dava olsun da, AKP nasolsa durur ortada, bu arada DTP'yi harcayalim" diyenler mi vardir, yoksa hakikaten AKP'nin kapanacagini, daha da otesi kapanmasinin vatan-millet'e 10 yuz bin milyon "Cumhuriyet" altini kazandiracagini dusunen akl-i evvel'ler mi vardir?

Bu ulkede artik AKP'nin kapatilmasinin, ileride ne gibi sonuclar doguracagini bilmeyen kalmis midir? Turkiye'de siyasi vakumla olusan boslugu, AKP kapatilir da benzeri bir sey ortaya cikmazsa, dolduracak iki alternatif vardir. Evet, dogru bildiniz, birincisi "ordu"dur. Ikincisinin de CHP oldugunu dusunmediginizi, gozlerimizi biraz kisip, zihnimizi biraz ikindirip baktigimizda C olarak gordugumuz harfin koskocaman karanlik bir Fritz Lang "M"si oldugunu gorebiliyoruz elbet. Bunu Yargitay'dakiler bilmiyor mu?

Ya peki AKP, Yargitay'dan rica ettiyse (olur mu boyle sey? Efendiligi ayri bir yana, Erdogan'i sokakta gorse zoraki selam vermekten kendini alamayacak Sezer'in Yargitay Bassavcisi, boyle bir anlasma yapar mi???)... "Siz, yumusak bir kapatma davasi aciverin de, Anayasa Mahkemesi kapatmasin bizi de, ufak bir dava kazanmis falan olalim, hem hani en son A. Mahkemesi ile kilic-kalkan oynarken, yegen Baykal gelmis ortaliga cisini yapip oyunu bozmustu.... simdi bu sefer, bizden o kadar da nefret etmediklerini gostermis oluruz sayenizde...? olma mi?" Acaba AKP'nin zit kutuplariyla o kadar da "anlasamadiginin" yalan oldugunu ispatlamasi icin bir sans mi bu?

Once ordu, sonra Anayasa Mahkemesi manevralari mi? AKP, "onlarla" bile iyi anlasabilecegini gosterip cikabilir mi bu isin icinden? Liberalizmin yuksek dalgalarinda okyanus kiyisinda sorf yapiyoruz sanarken, yuzumuze yuzumuze yedigimiz "yumusak" tokatlardan biri de bu "normallestirme" surecinin bir parcasi olabilir mi? Ne de olsa ilimli Islam, uzlasmayai gerektirir... Kurt'u, Alevi'si, askeri derken yargiyi da normallestiren bir Nuri Alco ilaci mi yoksa bu hamle? Yahu, ben iyice delirdim de, ulkenin laik ve bolunmez butunlugunu koruyalim diyenlerin aslinda isbirlikci oldugunu ya da ulkeyi pek daha fena milliyetci sag'a teslim edecek kadar ongorus sahibi olamadigini dusunuyor, hele hele bir de uzaklardan ahkam kesip kafay mi yiyorum? Yok yahu, AKP bu isin oncusu olup da, Avrupa Birligi karsisindaki imajimizi zedelemek ister mi, yoksa onlar arti AB'ci degil miydi? Ben bir yerlerde bir seyler atladim heralde, duzgun dusunemiyorum bile....

Hele bir akl-i selim aciklasin da, ben de anlayayim su olayi, gozunuzu seveyim.

No comments: