Saturday, March 29, 2014

2014 Yerel Secim Notlari III

Secimler oncesi son mesajim ve atamayacagim oyumun rengi:

Sirri Sureyya Onder'in konusmalari hakkinda paylasacagim dedim yorumlari paylasmak icin bir turlu vaktim olmadi. Onu da derinlemesine paylasmadan genel yorumlar biraz haksizlik olacak aslinda. Hem vakit darligindan, hem de dinlemesi en kolay ve keyifli olan Sirri Sureyya oldugu icin heralde bir turlu gerceklesmedi bu eyler, ama bir yandan da hepimizin en cok ve yakindan takip ettigi aday oldugu icin umarim bu istisna mazur gorulebilir.

Daha once IBB icin 3 onemli aday hakkinda da 3er tane onemli arti ve eksi gozlemlerimi derledigim bir ufak not hazirlamistim, onu paylasmak faydali olabilir. Esasinda, belli konu basliklari altinda kentsel politikalarin karsilastirildigi bir yazi yazmak isterdim fakat bu cok guc: Birinci nedeni, Kadir Topbas disindaki adaylarin genel olarak konularin icini dolduracak kadar veri saglamiyor olmalari. Sirri Sureyya Onder (ve Pinar Aydinlar) yerel yonetimin siyasi felsefesi disinda yerel secimlere dair hicbir bulgu paylasmiyorlar. Sarigul'un projelerini de tutarli ve manali bir butunun parcasi olarak ele almak zor. Halihazirda iyiden iyiye genel secim havasina burunmus (yalniz bu ilk degil, her genel secimin yerel secim, ve yerel secimin genel secim gibi tartisildigini unuttuk sanki) bu ortamda, isin halen 'yerel' boyutunu da gozeten su yorum/sorulari paylasmak istiyorum:

Sarigulculer:
+Oy oranlarina gore AKP hegemonyasini kiracak en guclu adayin Sarigul oldugu malum. CHP ve Sarigul ozelinde oy vermek isteyenler disinda, Sarigul'e gidecek oylarin onemli bir kismi bu sebepten gelecek.
+Sarigul, Sisli'de 38%, 65%, ve 56% oylarla 3 donem secilmis bir Baskan. Genis kitlelerden oy aliyor, yaptiklari islerin cogu onemli destek goruyor. 15 yildir Belediye yonetiyor, hirsli, caliskan bir siyasetci (her ne kadar bunun kotu yanli egilimlerini gozlemlemis olsak da).
+Beyanlarina gore, isin uzmani danismanlarla calisacak ve Belediye Meclisi'nde tek basina hareket etmeyecek (ilce belediye baskan adaylarinin belirlenmesinde oynadigi etkin rolun hem bir pazarlik, hem de bu sebepten oldugunu da dusunebiliriz).
Fakat,
-Gozlemledigimiz kadariyla katildigi programlarda duzinelerce verisel (hem de cok basit) hatalar aktariyor, anlattigi projelere hakim bir goruntu cizmiyor ve bunlari genel bir cerceveye oturtmak cok zor.
-Orgutsel (Parti) sicili zayif, dolayisiyla uzerinde vurgu yaptigi takim oyunu / katilimci (vatandas anlaminda olmasa da) ya da hesap verilebilirlik/seffaflik konusunda guvenilirligi kusku verici.
-Gezi'de nerelerdeydi? Cemaat'e ne kadar ve ne acilardan yakin? Sosyal demokratliktan gercekten ne anliyor? Bu gibi daha genis sorular ise zaten cogu kuskucunun en cok sordugu sorular.

Sirri Sureyyacilar:
+Sarigul'e de, Topbas'a da verdigi yanitlar muntazam, bilgili ve yerinde. Cok iyi bir muhalefetci oldugu gercek. 2011 secimlerinden beri de TBMM'de aktif ve coklukla neredeyse fanatizm derecesine varilan bir destek gordugu bir muhalefet izliyor ve genel siyasetin tekduze ve sikici (ve en onemlisi de, icine kapanik) resmini biraz degistiriyor.
+Gezi'de, yaptiklari kahramanliklarin yaninda, 2011'de secildigi secim cevresi olan Istanbul 2. Bolge vatandaslariyla birlikte hareket eden, MV olup da gercekten secildigi secim bolgesinde siyaset icra eden az sayidan biri.
+HDP'nin katilimci, ileri goruslu, tabana yayilan siyasi bildirgesinin temsilcisi. Siyasi felsefe baglaminda gorusleri tutarli ve samimi.
-Yerel yonetimlerde tecrubesi yok ve bu onemsiz bir baslik degil. Esbaskan adayi Pinar Aydinlar'in bu konudaki sicili daha da zayif.
-AKP-B/HDP gorusmeleri, Ocalan'in niyeti ve HDP'nin ortaya cikis zamanlamasi kusku uyandirici. Ocalan-AKP gorusmeleri disinda Kurt Hareketi'ni temsil eden bir siyasi acilimin gorunurde var olmuyor olmasi, ve HDP'nin ozellikle bu konuya vurgu yapiyor olmasi icinde tutarsizliklar barindiriyor.
-Istanbul'u, anlattigi ideoloji baglaminda yonetmesi imkansiz ve bu sadece karsisinda Ankara olacagi icin de degil. Kaldi ki, fikirsel altyapi ile, olasi siyasi ortaklari/calisma arkadaslari ile nasil bir uyum saglayacagi uzerine de suphe uyandiracak hareketleri oldu.

Topbascilar:
+Lami cimi yok, belediye baskan adaylari arasinda konuyu en iyi bilen (en iyi uygulayan demiyorum) Topbas. Sunumlarini dinlerken de, itiraz edilip karsisina gecilebilecek (ki cokca madde var) en rahat aday -- bunda iktidar olmasinin getirdigi dogal bir durum da var.
+10 yildir Istanbul'un basinda, 5 yil da Beyoglu'ndaydi, oncesinde de Erdogan'a danismanlik yapti. "Territory"sini biliyor. Her ne kadar cogumuz hakim olmasak/sevmesek de, yonettigi 14 milyon nufusluk cografyada bir cok bolgeye, ve o bolgede yasayanlara hakim.
+Halen, toplumun onemli bir kismindan destek alabilen bir siyasetci.
-Erdogan'in gudumunden cikamiyor. Erdogan'in gidici oldugunu dusunsek bile, yapilmis tahribat ve yapilacak tahribat yeteri kadar zayif bir karne olusturuyor. Bir onceki maddede + hanesinde olan toplumun bir kismina yakinliginin aksine, onemli bir kismi ise onun (veya partisi) icin sadece birer istatistiksel veri. Ozellikle, anlami hicbir sekilde doldurulmayan "kentsel donusum" projelerinde de goruldugu gibi, insan odakli kentlesme cozumlerinden cok uzak, buyuk projelerin altinda imzasi var.
-Kurdugu IMP'yi (ki kadrosunda zayifliklar da vardi) koruyacak kadar dahi isin arkasinda duramadi. IBB'nin daire mudurleri sadece "evet efendim"cilerle dolu ve kadrolasma konusunda da derin supheler uyandirdi. Bir takim lideri ya da oyuncusu goruntusunu veremiyor.
-Gezi hakkinda en ufak bir olumlu cikarim dahi yapmayan (yapmaktan itina eden) birinden, bundan sonraki donemde farkli bir tavir beklenebilir mi?

Genel gozlemlere donecek olursak:

Tayyip Erdogan'in uluslararasi arenada kredisi tukenmistir. Kendisi, er ya da gec gidecektir. Bu secimde Istanbul ve Ankara'yi kaybetse dahi gitmeyebilir (ama surec hizlanabilir), ama mutlaka gidecegi asikar. Cumhurbaskani olamayacak ve 2015 Genel Secimleri'nde agir bir darbe alirsa, layikiyla son bulacak hukumranligi. AKP giderken arkasinda cok ciddi bir iktisadi, siyasi ve toplumsal enkaz birakacak. Bu enkazi toparlamak kolay olmayacak ve Yerel'de de, Genel'de de, ciddi calismalar gerektirecek. Ama Yerel yonetimler de simdiki secimle temeli atilan olusumlarin 2015'ten sonra cok onemli bir teskil edecegini lutfen unutmayalim.

Soyle dusunelim: Belediye Baskan ve Meclisi (Ilce), en yakin cevremizi duzenleyen kurumlardir. Buyuksehir Belediye Baskani ise, Belediye uyelerinden olsan Meclis'i ve buyuksehiri idare eden bir koordinatordur. Bunlarin arasindaki uyum, Ankara ile olan uyum kadar onemlidir ve bahsi gecen enkaz calismalari yapilirken, en az Genel politikalar kadar onem arz edecektir.

Bu yuzden, yarin Istanbul'da verilecek 3 oyun 3'u de birbiriyle baglantili olarak ve birbirinden bagimsiz olarak onemli:
1. Belediyelerinizde, Meclis uyeligi icin fikirlerini savundugunuz, desteklediginiz partilere oy verin.
2. Belediye Baskanlari icin, adaylarinizi tekrar gozden gecirin ve lutfen hem benimsediginiz adaya, hem de partisiyle birlikte, Buyuksehir Belediye Meclisi'nde temsiliyetinin onemli oldugunu dusundugunuz partiye oy verin. Bu ikisi ayni partiyi gostermiyorsa, aradaki secimi dikkatli yapin.
3. Buyuksehir Belediye Baskani icin ise, 1. ve 2. maddelerde oy verdiginiz kisilerin (tum Belediye Baskanlari ve Belediye Meclisleri'nin 5te 1 uyeleri) olusturacagi bir Buyuksehir Belediye Meclisi'ni yurutmesini dilediginiz kisiye oy verin.

1. madde vereceginiz en onemli oy! Evet, 3. madde (Buyuksehir Belediye Baskani) degil, cunku 1. maddedeki oy, ne olursa olsun bos olmayan bir oy. Hem yerel Belediyenizi, hem de Meclis'ten Buyuksehir'e gidecek adayi, hem de "Turkiye genelinde yerel secim sonuclari" dendiginde 31 Mart'ta da, 2015 Genel Secimleri'nde de, donup bakildiginda istatistik ve toplumsal algi olarak onem arz edecek oy o. "Secimlerde guclu bir HDP istatistigi olsa fena mi olur" diyenlerin oyu da o, "AKP'nin oy kaybina ugradigini gormeliyiz" diyenlerin oyu da o. Lutfen, oylari ve sonuclari birbirine karistirmayalim.

2. madde vereceginiz oy belki de aralarindaki en zayif halka. Hem halihazirda bir cok ilcede baskan olacaklar belli, hem de bu oy istatistiksel olarak daha az sey ifade edecek.

Gelelim 3. maddeye: Sarigul veya Topbas'a verilmedigi surece malesef sonucta etkisi olmayacak olan oy (bu, malesef, basit ve dogru bir istatiksel bir gercek)!

Iste bu yuzden ben Sisli Belediyesi'nde oy verebiliyor olsaydim oylarim su yonde olacakti:

Belediye Meclisi - HDP; cunku her ne kadar HDP ile ilgili bazi suphelerim duruyor olsa da, Buyuksehir Belediye Meclisi'nde olasi HDP'li uyelerin nasil siyaset izleyeceklerini gormek istiyorum. HDP'nin Turkiye'deki siyasi aktorlerden biri olmasini, en azindan onumuzdeki kisa vadede gormek istiyorum. HDP'nin Sisli meclis uye adaylarindan Lara'yi destekliyorum).

Belediye Baskani - Uzgunum ama yanitim yok, oy veremeyecegimi bildigim icin adaylari inceleyemedim dahi.

Buyuksehir Belediye Baskani - Cok uzun fikir teatileri, git-gel'lerden sonra oyumu Mustafa Sarigul'e verirdim. Sunu eklemeliyim; Sarigul'e verirken var olan supheler kadar, Sirri'ya verilecek bir oyda da suphelerim olacakti (yaris Sarigul/Topbas degil, Sarigul/Onder arasinda olsaydi).

Bu kadar kamplasmis bir siyasi ortamda, icinde AKP, HDP, CHP ve olacaksa diger parti uyelerinin de oldugu bir Buyuksehir Belediye Meclisi'nin olusmasini temenni ediyorum. Ozellikle Gezi surecinden beri devam eden kentlesme uzerine olan tartismalarin devam etmesini, tabanda baslayan, Forumlarda sekillenen calismalarin surmesini, Meclis uyelerinin attigi imzalarin, toplanti notlarinin paylasilmasini, tartisilmasini, su doneme kadar tartistigimiz, konustugumuz, one surdugumuz fikir ve onerilerin canli kalmasini diliyorum. Gezi surecinde 'Belediye Meclisleri'ne adaylar belirleyelim', ya da bir parti uyesinin dedigi gibi 'amac aslinda Meclis'te muhalefette olmak' gibi mutevazi gorulebilecek ama cok onemli amaclarin sonuca ulasabilmesini diliyorum.

Unutmayalim ki, 31 Mart'ta cok farkli bir Turkiye'ye uyanmayacagiz (olayi romantize edecek gazetecilere, ve Borsa'da olacak kisa donemli oynamalara aldanmayalim). Yerel secimler her seyi degistirmeyecek, ama belki bazi sureclere etkide bulunacak. Aslinda bu secimler oncesinde gereginden fazla mesai yaptik ama bundan dolayi yakinmaktansa, bundan elde edilen kazanimlari ileri goturebildigimiz yeni bir doneme...

Yarin oy kullanacak ve ozellikle de oy sayiminda bulunacak herkese sevgilerle...

No comments: