Monday, September 26, 2011

Besiktas Kulubu'ne Mektup

Asagidaki yazi, ileriki blog yazilarimda daha detayli olarak deginecegim bir olay uzerine, tarafimdan, 26 Eylul 2011 gunu Besiktas Kulubu'ne gonderildi. Yazi, son bir kac gundur yasanan bir bilet skandali ile ilgilidir.

Yazidan da anlasilacagi gibi 29 Eylul 2011 tarihinde oynanacak olan Stoke City FC - Besiktas JK macinin, Besiktas taraftarlarina satilacak biletlerinin bir kismi, Londra Dalston'da bulunan Istanbul Travel tarafindan ustlenilmistir. Istanbul Travel, Besiktas Kulubu'ne, biletleri, uzerinde yazan bedel olan £15'dan satacagini taahhut etmesine ragmen, farkli yontemlerle farkli kar amaclari gutmus, ve, hukuksal ifadelerle "karaborsacilik" olarak tabir edilebilecek hareketlerde bulunmustur.

Birkac kisinin yaptigi uyari ve benim de yaptigim telefon gorusmeleri ve email tarfiginden sonra, Besiktas Kulubu'nden bugun aldigim bir telefona gore, Kulup Yonetim Kurulu'ndan biri, konu ile ilgili detayli bilgi almak icin benimle Londra'da gorusmek istedigini iletmis. Bu hususta, Besiktas Kulubu'nun konuyu takip altina almasini olumlu karsiliyor, ve konu ve bu durumdan zarar goren musterilerle ilgili atilacak adimlari umutla takip etmeye devam ediyorum.

------

The post below (in Turkish) is an email I have sent to the Besiktas Football Club, following the ticketing scandal raised by a travel agency named Istanbul Travel, based in Dalston, London, who had agreed with Besiktas FC to sell tickets to Besiktas (away) fans for the Stoke City FC - Besiktas JK game on 29 September 2011 on behalf of the club. The travel agency, who bought the tickets at face-value (unless other agreements were made, unknown to me) from the club at £15, pledged to sell them at the face-value. Naturally so, trying to conserve their own financial benefit, Istanbul Travel, started selling these tickets as part of a "tour package" that includes a return journey to and fro Stoke-on-Trent and the ticket itself, all conveniently priced at £60, which means a £22 profit per ticket (this will be explained and analysed in future blog entries on the subject). Furthermore, the agency tried to sell tickets to those individuals who did not want to buy the tour package - those who had means to travel on their own - at the price of £30.

A few people have raised the issue with Besiktas FC, who have had to deal with the situation in ad hoc fashion. After a few follow-ups and my latest email to the club, a club representative called back to let me know that a member of the board of directors from Besiktas who is coming to the game and staying in London on Wednesday would like to talk to me to get a better idea of the story.

I welcome and appreciate the efforts by Besiktas FC, my childhood favourite team, and look forward to the steps they will take in order to combat this misconduct.

------------------------------------------------------------------------------------------

Konu: Karaborsacilik Ihbari ve Bilgiye Erisim Talebi

Sayin Yetkili'nin Dikkatine,

Bildginiz uzere, 29 Eylul 2011 Persembe aksami oynanacak olan Stoke City FC - Besiktas JK macinin biletleri, Ingiltere'deki taraftarlara, Londra Dalston'da bulunan Istanbul Travel adli firma tarafindan satilmakta.

Firma, £15'luk biletleri, gidis-donus seyahat turu da ayarlamak kaydiyla, "paket organizasyon" adi verdigi turlarla £60'a satmakta. Taraftarlarin onemli bir cogunlugu da, herhangi bir piyasa ya da denetleme kosullari gozetmeksizin, firma tarafindan belirlenen bu fiyata razi oldugu icin, bu tur paketlerini almaktadir.

Fakat, biletleri, tur paketi olmadan almaya calisan taraftarlara, "bu biletler £30'a satilacaktir" denilmekte, ve konu ile ilgili sorulan sorulara "Fiyati biz belirleriz. Besiktas Kulubu bizi baglamaz. Biz kendi karliligimizi gozetmek durumundayiz" seklinde yanitlar verilmektedir. Bu konu ile ilgili bircok kisi gecen haftadan itibaren Besiktas Kulubu'ne sikayette bulunmus, sikayetlerin dogrulugu, kulup gorevlisi Sn. Oguz Han Karaoglu tarafindan da onaylanmistir.

Bugun itibariyle, sahsim adina 3. kez yaptigim muracatta, Istanbul Travel yetkilisi Metin bey (soyismini bilmiyorum), once "sadece tur biletlerimiz var" dedikten sonra, kendisine iletilen "tur biletleri ile normal biletin arasinda nasil bir fark olabilir? bilet her zaman aynidir, ve musteriye talebi karsisinda tedarik edilir" yanitina "beni baglamaz, ben tura satmak istiyorsam tura satarim, sana satmak zorunda degilim" seklinde yanit vermistir. Kendisine "kulubun talimatlari var" dendiginde ise "kulubu karistirma, kulup de olaylarin farkinda" seklinde yanit vermektedir.

Bu hususta, sizden, IMKB'de islem goren bir sirket olarak, Besiktas AS'nin Istanbul Travel ile yaptigi bilet satim anlasmasi ile ilgili bilgi talep etmekteyim.

Buna ilave olarak, kulubunuzce resmi olarak onaylanan sikayetler konusunda ne yapildigi, ve kulup Yonetim Kurulu'nun bu konu hakkinda nasil bir takip baslatildigi konusunda bilgi talep etmekteyim.

Karaborsacilik yapmaya calistigi alenen belirlenen bir firma ile calistigi anlasilan Besiktas AS'nin, taraftarlarinin ve sermayedarlarinin haklarini gozetmek dogrultusunda, bu firmaya karsi ne gibi yasal yaptirimlar uygulama karari aldigini ogrenmek istiyorum.

Bilginize arz eder, ilgilendiginiz icin tesekkur ederim.

Saygilarimla,
Besiktas Taraftari
Omer Cavusoglu
[email adresi]
[telefon numarasi]

No comments: